Εναρκτήρια Ημερίδα: "Η οικουμενικότητα του αποστόλου Παύλου"

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Ημερίδα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.
 
                                                                                                Θεσσαλονίκη, 25/6/2013
 
Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και το ερευνητικό Κέντρο Αποστόλου Παύλου, που αποτελεί δράση του Θεματικού Ερευνητικού Δικτύου του Τμήματος για την Κειμενική και Ερμηνευτική Εκκλησιαστική Παράδοση (Κ.Ε.Ε.Π.), διοργανώνει ημερίδα με θέμα την οικουμενικότητα του αποστόλου Παύλου.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στο Δ´ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. από ώρα 09.30΄ έως 14.00΄
 
Σκοπός αυτής της εναρκτήριας ημερίδας του Κέντρου Αποστόλου Παύλου είναι να εγκαινιάσει μία ουσιαστική συνάντηση εργασίας ερευνητών στις Παύλειες σπουδές, που θα καλλιεργεί την επιστημονική συζήτηση και θα εκπαιδεύει τους μεταπτυχιακούς σπουδαστές στη διαθεματική έρευνα.
Το κεντρικό θέμα που επιλέχθηκε, «Η οικουμενικότητα του αποστόλου Παύλου», επιθυμεί να δείξει μία από τις βασικές παραμέτρους προσέγγισης και μελέτης της Παύλειας γραμματείας από το Κέντρο Παύλειων Σπουδών, που είναι η καταλυτική συμβολή του αποστόλου Παύλου στον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό και η θεμελιακή συνεισφορά του στην οικουμενικότητα του Χριστιανισμού.
Οι εισηγήσεις επιχειρούν να καλύψουν διεπιστημονικά το θέμα με τη συνδρομή φιλολογικών, ιστορικών, αλλά και χωροταξικών προσεγγίσεων, με κύριο πάντοτε μοχλό τη θεολογική ερμηνευτική κατανόηση του έργου του Αποστόλου των Εθνών. Ξεκινώντας από την εποχή του αποστόλου, όπου εκτυλίχθηκε η δράση του ανά την τότε γνωστή οικουμένη, περνάμε στους αιώνες των Οικουμενικών Συνόδων, και από εκεί στην Τουρκοκρατία, για να καταλήξουμε στον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Πρόκειται για μία ευκαιρία ανάδειξης μερικών από τους σημαντικούς σταθμούς ενός μεγάλου πνευματικού ταξιδιού, του κηρύγματος του αποστόλου Παύλου ανά τους αιώνες.